Kachelbouwworkshop Vorden 2008

In week van 8 tot en met 12 september bouwden we met 25 deelnemers uit meerdere landen vier houtgestookte warmtebronnen op bij Kampeerboerderij de Britse in Vorden.
Op het programma stonden:
- een maatwerk kachel met afgeronde vormen en twee verwarmde zitbanken
- een kachel-bakoven combinatie met verwarmde zitbank, model Tune
- een houtgestookt stenen fornuis, model Hemmo
- en een buitenbakoven geschikt om pizza's te bakken.

Op maandag begonnen we met een korte kennismaking en een stoomcursus bouwmachines ging iedereen snel aan het werk. In kleine wisselende groepjes werd onder vakkundige begeleiding gewerkt. Ook de Finse kachelonderzoeker Heikki Hyytiäinen was weer van de partij. De Franse schrijfster Marie Milesi nam deel aan de workshop en schreef aan de hand van de opgedane ervaringen haar boek "Poêles à accumulation" - "Accumulerende kachels" - het eerste Franse naslagwerk over deze hoogrendementskachels.

Na een smakelijke lunch was dagelijks een vragenuurtje ingepland zodat gerezen vragen centraal beantwoord werden. Door het warme weer was het mogelijk dit buiten op het grasveld te doen. Iedere dag was er een uitgebreide presentatie: Heikki verzorgde bijvoorbeeld een lezing over houtontgassing en verbranding. Vuurmeesters organiseerde een lezing over verschillende modellen kachels en hun uitbreidingen en er waren presentaties over isolatie, ventilatie en energie in hout.

Op donderdag hebben we een excursie gemaakt om eerder gebouwde kachels in de buurt te bekijken. Aan het eind van de week was er ruimte om individuele projecten en ideëen te bespreken. Ook konden toen de eerste kleine vuurtjes in de splinternieuwe kachels gestookt worden. Vrijdagmiddag was er na het uitreiken van de certificaten een gezellige maaltijd.

We bedanken de bewoners van de Britse voor hun gastvrijheid en goede verzorging en wensen ze veel warmte en stookplezier toe.