Kachelbouwworkshop Mettekoven (België) 2015

Van 17 tot en met 21 augustus organiseerde Vuurmeesters samen met onze Belgische collega Bert de Keyser van Econova een kachelbouw workshop in het Belgische Mettekoven. Samen met zeven deelnemers bouwden we twee warmte-accumulerende warmtebronnen: een maatwerk leemkachel in de woonkamer en een stenen fornuis in de keuken.

De massakachel van 140 cm breed x 100 cm diep x 280 cm hoog werd op de eerste verdieping uitgebreid met een verwarmde zitbank die werd aangesloten op een warmtemuur met de afmetingen van 200 cm breed x 36 cm diep x 150 cm hoog. Op die manier verwarmt de kachel niet alleen de woonruimte beneden, maar ook een gedeelte van de bovenverdieping.

Het stenen fornuis dat we in de woonkeuken opbouwden, is 124 cm breed x 74 cm diep x 92 cm hoog en heeft een gewicht van 1300 kg. Dit kookfornuis heeft een stenen broodoven van 47 x 57 cm. Hierin kan, net als in de fornuisopening, een houtvuur worden gestookt om de gewenste temperatuur te bereiken. De eigenaren zijn van plan beide warmtebronnen dagelijks te gebruiken.

We begonnen op maandag na een korte inleiding met het bespreken van de bouwtekeningen en het klaarzetten van de materialen. Er was een korte presentatie over de twee kachelbouwbedrijven Vuurmeesters en Econova en daarna begon de bouw. Op de tweede dag stond het binnenwerk van de leemkachel tot aan het plafond en was er ook flink gewerkt aan het fornuis. Woensdag was de aansluiting van het fornuis op het bestaande rookgaskanaal klaar en werd de gietijzeren fornuisplaat gemonteerd. De warmtemuur op de eerste verdieping kreeg zijn uiteindelijke vorm.

Op de een na laatste dag werd het fornuis afgewerkt met een speciale kachelmortel. De ruwbouw van de leemkachel was nu afgerond, net als de muur plus bank op de eerste verdieping. Vrijdag monteerden de deelnemers de stookdeuren en brachten ze de eerste leemlaag aan. Toen konden we samen de eerste vuurtjes stoken. Na het overhandigen van de certificaten ruimden we de bouwplaats op en namen afscheid.

We willen deze gezellige groep harde werkers bedanken voor hun prettige deelname. Ook Liesbet en Peter verdienen een bedankje voor hun goede en smakelijke verzorging.