Kachelbouwworkshop Benschop 2011

Met een kleine groep enthousiaste cursisten hebben we van maandag 3 t/m vrijdag 7 oktober twee finoven-modellen op een mooie locatie in Benschop opgebouwd. Beide warmtebronnen zullen dagelijks worden gestookt. We bouwden een tunnelhaard en een houtgestookt fornuis.

De kachel in de woonkamer is een tunnelhaard model Tupla - Lauri met de volgende afmetingen: 260 cm hoog x 90 cm diep x 120 cm breed. Dit model weegt circa 2300 kg. De kachel werd opgemetseld van vuurvaste stenen en leemstenen en daarna afgewerkt met een laag leemstuc. Dit model met twee glazen stookdeuren werd op enkele punten aangepast. Zo werd er onder andere een verwarmde zitbank aangebouwd.

In de keuken werd een fornuis van het type Hemmo steen voor steen opgebouwd. Het fornuis met een ingebouwde hout gestookte bakoven heeft de volgende afmetingen: 124 cm breed x 74 cm diep x 92 cm hoog. Dit model fornuis weegt circa 1300 kg.

Naast het bouwen waren er drie aanvullende programmaonderdelen. Maandagavond was er een presentatie over het stoken van hout, warmteoverdracht en bruikbare energie uit hout. Woensdagavond zijn de cursisten op werkbezoek bij de leemsteen-producent geweest en konden daar met eigen ogen de productie van leemstenen volgen. Tijdens dit bezoek hebben de deelnemers zelf een aantal stenen kunnen persen. Donderdagmiddag gaf een zelfbouwer een presentatie over de door hem zelf gebouwde accumulerende kachel en de daarbij gebruikte gereedschappen en machines.

Tijdens de workshop waren er continu twee ervaren kachelbouwers van Vuurmeesters aanwezig om de cursisten te begeleiden. De cursisten konden op al hun vragen dan ook meteen antwoord krijgen. De opbouw tijdens deze workshop verliep bijzonder voorspoedig en vrijdagmiddag waren beide finoves zover klaar dat de eerste kleine vuurtjes gestookt konden worden. Graag willen we alle deelnemers en Mariska en Henri bedanken voor dit geslaagde warmteproject.