Kachelbouwworkshop Boirs-Bassenge 2017

In samenwerking met het Belgische kachelbouwbedrijf Econova organiseerde Vuurmeesters in week 29 een kachelbouw workshop in het Belgische Boirs-Bassenge, net over de grens bij Maastricht. De locatie was een historisch bijgebouw van een prachtig kasteel in Belgisch Limburg.

De deelnemers bouwden in die week onder begeleiding een met hout gestookt stenen fornuis en een maatwerk leemkachel met broodoven. In het bijgebouw worden maaltijden op en in deze warmtebronnen voor bezoekers bereid. Daarnaast dienen ze als verwarming van de ruimte.

Het fornuis weegt 1000 kg en is voorzien van een grote gietijzeren fornuisplaat en een inbouwbakoven. Dit fornuis is door een liggend gemetseld kanaal verbonden met het schoorsteenkanaal van de leemkachel. Hierdoor ontstond ruimte voor een werkblad. De leemkachel van circa 4000 kg heeft een gemetselde brood/ pizza-oven en een ruime stookopening. De kachel werd voorzien van een eerste leemlaag en het fornuis van een uitvlaklaag.

Zoals gebruikelijk kwamen alle aspecten van het kachelbouwen aan de orde: het lezen van bouwtekeningen, het omgaan met machines en gereedschappen, net als uitgebreide informatie over bouwmaterialen en het stoken met hout als brandstof.

Het is altijd weer geweldig om te ervaren hoe een groep mensen die nog niet eerder een kachel bouwde dat met goede instructies voor elkaar krijgt.

Bedankt voor de goede inzet!

Daarnaast willen we Karel en Lucie bedanken voor de gastvrijheid en de gezellige en heerlijke maaltijden.