Kachelbouwworkshop Haghorst 2010

In Herberg de Sluis te Haghorst werden tijdens deze intensieve workshop drie kachels gebouwd door een groep enthousiaste deelnemers uit België en Nederland. Bijna alle deelnemers verbleven tijdens de workshop op camping “den Bobbel”, op een kilometer afstand van de Herberg. De deelnemers hadden tijdens de workshop de vrije keuze om afwisselend aan de drie verschillende kachels te kunnen werken. Zo kon men zich dus met veel verschillende facetten van de kachelbouw bezighouden.
De volgende warmtebronnen werden onder vakkundige begeleiding van ervaren kachelbouwers opgebouwd:

Een hoekkachel/bakovencombinatie, model Terhi, werd voorzien van een dubbele verwarmde zitbank. Deze kachel staat in de Herberg en zal gebruikt worden om iets lekkers te bakken voor gasten. Daarnaast verwarmt de kachel de ruimte waar hij in staat.

Als basis voor de tweede kachel gebruikten we de nieuwe Firebox ontwikkeld door de Finse kachelbouwer en pionier Heikki Hyytiainen. Deze kachel staat centraal in de herberg. De kachel kreeg als uitbreiding een verwarmde bank op de eerste verdieping, alwaar deze bank de overloop van de gastenkamers van stralingswarmte voorziet.

De derde kachel, gebaseerd op een finoven hoekkachel model Jussi, werd centraal in het privégedeelte van de Herberg geplaatst. Deze kachel werd uitgebreid met twee verwarmde zitbanken. Een van deze zitbanken is direct gekoppeld aan de kachel, de tweede bouwden we op de bovenverdieping in de slaapkamer.

Door het werken met deze finovens kregen de deelnemers een goed idee van wat men bij de zelfbouw van een massieve kachel kan verwachten. Onder andere het aanmaken van de verschillende mortels, het lezen van de bouwtekening, metselen, werken met de benodigde gereedschappen en machines en het afwerken van de kachels met leemstuc. Tijdens de opbouw konden tips en aandachtspunten ter plekke worden gedemonstreerd, en eventueel gerezen vragen direct beantwoord. Hiervoor was ook nog plaats in de dagelijkse vragenronde.

Op de donderdag was er een presentatie over houtverbranding met o.a. het berekenen van calorische waarden van stookhout. Aan het eind van deze leerzame week hebben we, trots op het gezamenlijk resultaat, met zijn allen het eerste vuurtje kunnen stoken.