Kachelbouwworkshop Silvolde 2011

In de week van 4 t/m 8 april 2011 hebben we in Silvolde een kachelbouwworkshop gegeven. Er waren acht zeer gemotiveerde cursisten met wie we samen in deze intensieve week twee mooie kachelprojecten vanaf de kale werkvloer opbouwden. Deelnemers kwamen uit Nederland en België. De twee finovens werden opgebouwd uit pakketten voorgezaagde en genummerde stenen. Samen met een duidelijke bouwtekening is iedere cursist na afloop van de workshop in staat een dergelijk pakket thuis op te bouwen.

We bouwden een met hout gestookt fornuis met een schoorsteenaansluiting aan de zijkant van het fornuis. Dit fornuis, model Hemmo, heeft een ingebouwde bakoven. In deze bakoven kan men ook hout stoken, dit om een hoge oventemperatuur te bereiken. Om lagere oventemperaturen te krijgen volstaat het om alleen de stookruimte van het fornuis zelf te gebruiken.

Het grootste project van deze week was een warmtebron met tunnelhaard, model Tupla - Lauri. Deze kachel, met tegenoverliggende deuren, kreeg naast een ingebouwde warmtewisselaar ook een verwarmde bank en een scheidingsmuur van leemstenen. Op de verdieping werd verder nog een dubbelwandig schoorsteenkanaal met een dakdoorvoer gemonteerd.

Tijdens deze workshop had iedereen de mogelijkheid om op de muren naar hartenlust het leemstucen te oefenen. Men kon met leemstenen oefenmuurtjes metselen, om ook dit in de vingers te krijgen. Daarnaast konden de deelnemers aan de slag met de diverse elektrische apparaten zoals de steenzaagmachine, polijstmachine en de mortelmixers. Tussendoor was er ruimschoots tijd om persoonlijke kachelideeën te bespreken of vragen te stellen.

Naast het daadwerkelijke bouwen werden er verschillende presentaties gegeven. Er was onder andere een presentatie over het finovenprincipe, warmteoverdracht en houtverbranding. Een andere presentatie ging specifiek over hout als brandstof. De houtopslag, het vochtgehalte en berekening van de calorische waarde van hout kwamen hier aan bod.

Vrijdags was het dan zover en konden we, trots op het bereikte resultaat, gezamenlijk het eerste bescheiden vuurtje stoken. De perfecte verzorging, het mooie weer en de fijne groep mensen zorgden voor een zeer geslaagde workshop. Bedankt allemaal!