Kachelbouwworkshop Laag Zuthem 2013

Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juni 2013 organiseerde Vuurmeesters een kachelbouw workshop in Laag Zuthem.

We bouwden in het huis van Mabel en Martijn op landgoed Belteijn een maatwerk leemkachel en een stenen fornuis. De zacht-glooiende en afgeronde leemkachel met de afmetingen 290 cm br x 80 cm diep x 160 cm hoog weegt circa 4000 kilogram. Via verwarmde zitbanken en drie traptreden wordt de zit- en ligplaats bovenop bereikt.

Zes deelnemers uit België, Nederland, Hongarije en Frankrijk metselden onder voortdurende begeleiding van Roland en Joppe niet alleen deze kachel in de woonkamer op, maar ook een stenen fornuis in de keuken. Dit fornuis met de afmetingen 124 cm br x 74 cm diep x 92 cm hoog heeft een stenen bakoven en weegt 1300 kilogram.

Tijdens het kennismakingsgesprek op maandag 17 juni werd duidelijk dat alle deelnemers serieuze plannen hebben om na het volgen van de workshop zelf kachels te gaan bouwen. Na een korte presentatie over het bedrijf Vuurmeesters volgde praktische uitleg over over de te gebruiken machines en kachelbouwmaterialen.

Ook dinsdag 18 juni gingen we na het ontbijt snel aan het werk. Iedereen was de hele dag bezig met meten, metselen en mortels mengen. Na het avondeten, dat we door het mooie weer in de tuin konden nuttigen, werden eigen kachelplannen in de groep besproken en toegelicht. Woensdag 19 juni was er naast het kachelbouwen en het gebruikelijke vragenuurtje een rondleiding bij 't Natuurlijk Huus in Raalte. Op die locatie organiseerde Vuurmeesters in 2009 een kachelbouw workshop. Het was leuk te zien hoe mooi alles geworden is.

Op donderdag 20 juni werd na het buitenwerk ook het vuurvaste binnenwerk van het fornuis in de keuken afgerond. De vorm van de maatwerkkachel in de woonkamer werd tijdens de bouw aangepast aan Mabel's wensen. Aan het einde van de middag was er een presentatie van Joppe over het plaatsen van een warmtewisselaar in een gemetselde kachel. Op de laatste dag van deze intensieve workshop brachten we een stuclaag op beide warmtebronnen aan. Het was die dag midzomer. Voor ons was het fijn om met deze ijverige en gezellige deelnemers op de langste dag van het jaar een eerste vreugdevuur te kunnen stoken. Weliswaar een klein vuur maar toch.

We bedanken Mabel en Martijn voor hun gastvrijheid en goede verzorging: zij kookten iedere dag een heerlijk wereldmenu. We wensen ze een mooie tijd in hun nieuwe huis toe met veel huisgebakken lekkers, warmte en behaaglijkheid.