Kachelbouwworkshop Chaam 2014

In week 27, van 30 juni tot en met 4 juli 2014, organiseerde Vuurmeesters een kachelbouw workshop in Chaam.

Samen met drie deelnemers uit België en vier uit Nederland bouwden we twee warmte-accumulerende kachels: een finoven met bakoven in de woonkamer en een kleinere leemkachel in de aangrenzende yogaruimte. De gezellige en hardwerkende groep deelnemers werd begeleid door Roland Voppel van Vuurmeesters en Bert de Keyser van het Belgische bedrijf Econova.

We bouwden samen een finoven met de afmetingen van 120 cm breed x 90 cm diep x 200 cm hoog, met een stenen broodoven boven de stookopening. In deze bakoven van 47 x 57 cm kan, net als in de stookopening, een houtvuur worden gestookt om de gewenste temperatuur te bereiken. De kachel heeft een gewicht van 3500 kg en werd uitgebreid met een verwarmde zitbank en achtermuur.

In de aangrenzende yogaruimte bouwden we een laag model leemkachel naast een warmtekolom. Ook hier werd het binnenwerk opgemetseld van vuurvaste materialen en het buitenwerk van leemstenen en leemmortel. Het totale gewicht van deze warmte- accumulerende kachel is 3000 kg.

Om de werkzaamheden aan beide kachels te kunnen afronden moest er stevig doorgewerkt worden. In het programma was er vanzelfsprekend ruimte voor het stellen van vragen en het bespreken van eigen projecten en plannen. Ook waren er een aantal presentaties over eerder gerealiseerde kachelprojecten, het stoken met hout als brandstof en het plaatsen van een warmtewisselaar in een gemetselde kachel. Een van de deelnemers liet zien hoe metaalboren vakkundig geslepen worden: een leuke extra scholing.
Alle deelnemers hebben met hun inbreng bijgedragen aan het slagen van deze opleidingsweek. Een Duitse producent van stookruimtes, vuurvaste stenen en platen bezocht de locatie woensdagmiddag en informeerde de deelnemers over zijn producten. Daarnaast bezochten de deelnemers gezamenlijk een eerder door Vuurmeesters gebouwde leemkachel in de buurt. We stookten daar, ondanks het warme weer toch een lekker vuurtje.

Voor Vuurmeesters was dit alweer de 14e keer dat we een workshop organiseerden. Net als de vorige keren hebben we ook nu weer genoten. Niet alleen van de gezelligheid, de werklust en grote inzet van de deelnemers maar ook van de goede verzorging van Annemieke, Alexandra en Josefien.

Op zaterdag 14 maart 2015 organiseerde Vuurmeesters een terugkomdag in Chaam. Roland, Bert en zes van de zeven deelnemers aan de workshop van juli 2014 waren aanwezig. Iedereen was benieuwd naar de stookervaringen van Josefien en Annemieke. Zij vertelden dat zij dagelijks stoken en dat Josefien in de bakoven regelmatig brood en pizza bakt. De verwarmde zitbank van deze kachel vinden ze een heerlijke plek om 's avonds op te ontspannen. Uit de jaarrekening van de energieleverancier bleek dat ze meer dan de helft op hun energiekosten hebben bespaard.

De kachel in de yogaruimte stookten we die dag samen met de deelnemers zodat ze konden ervaren hoe een groot en heet vuur eruit ziet en hoe dat voelt. Met behulp van een infraroodthermometer registreerden we het temperatuurverloop van de wanden van deze kachel. Ook de temperatuur van de rookgassen werd geregistreerd. De deelnemers vonden het boeiend om te zien hoe de kachel opwarmde. Samen brachten we een tweede leemlaag aan op de kachel- bakovencombinatie en spoten we de het zichtbare deel van de schoorsteen matzwart. De zandsteenplaat van de verwarmde zitbank kreeg een tweede laag beschermende olie.
Iedereen had iets lekkers te eten of te drinken meegebracht zodat het een ontspannen en gezellig samenzijn was.