Kachelbouwworkshop Ede 2007

Op zorgboerderij De Oordhoeve in Ede organiseerde Vuurmeesters in samenwerking met kachel expert Heiiki Hyytiäinen uit Finland een grote kachelbouw workshop. In de grote centrale ontmoetingsruimte van de zorgboerderij bouwden we drie warmtebronnen: een bakoven ( model Lydia ), een fornuis ( model Hemmo ) en een strakke finoven, model Lauri uitgebreid met een verwarmde zitbank. In het woonhuis van Mincke en Roel naast de zorgboederij bouwden we een organisch gevormde leemkachel waarop geklommen kan worden.

Na de eerste kennismaking op maandagochtend brachten we samen de bouwmaterialen naar binnen. Daarna volgde een korte uitleg over de bouwtekeningen en ontwerpen waarna kon iedereen beginnen. Speciale aandacht werd besteed aan de werking van machines zoals mixer en steenzaag. Maandag 29 mei sloten we af met een presentatie van Heikki Hyytiäinen over het goed en optimaal stoken van hout. Dinsdag werden de vuurvaste binnenkachels samen verder opgemetseld. De vrije vormgeving van de kachel in het woonhuis kreeg wat extra aandacht. Op donderdag kon begonnen worden met het ommetselen van de binnenkachels met leemstenen. Het avondprogramma van die dag werd verzorgd door de firma Oskam met een boeiend verhaal over leem en leemstenen. Vrijdag 1 juni werden de zitbanken en traptreden gerealiseerd en kon de eerste stuuklaag van leemmortel worden aangebracht. Daarna volgende een evaluatie, werd een groepsfoto gemaakt en aten we een gezellige avondmaaltijd.

De komst van Doug Wood uit Amerika, van leemexpert Wim Oskam uit Denemarken, van een grote groep Belgische deelnemers en natuurlijk de aanwezigheid van de Fin Heikki maakten van deze Vuurmeestersworkshop een ware internationale happening. Er waren in totaal 27 enthousiaste deelnemers.

Na deze workshop zijn we zelf nog enkele dagen bezig geweest om alle laatste details af te werken. Zo hebben we de tweede stuuklaag aangebracht en de RVS schoorstenen opgebouwd. We willen Mincke en Roel nogmaals bedanken voor hun gezelligheid en goede verzorging.