Kachelbouwworkshop Leusden 2012

Van maandag 8 tot en met donderdag 11 oktober 2012 organiseerde Vuurmeesters een kleine workshop bij Randijk Bamboekwekers in Leusden.

Met een gezellige groep deelnemers bouwden we finovenmodel Tutti in de nieuwe bedrijfsruimte op. De accumulerende kachel met de afmetingen 120 cm breed x 98 cm diep x 200 cm hoog fungeert als scheiding tussen twee ruimtes en weegt circa 3100 kg.

Dit model met bakoven boven de stookdeur werd uitgebreid met een verwarmde gemetselde zitbank. Ook plaatsten we warmtewisselaar-panelen van Toby Hafner in deze warmtebron. Deze panelen zullen in een latere fase aangesloten worden op het verwarmingssyteem.

Daarnaast konden de deelnemers het bepleisteren van binnenwanden met leemmortel oefenen. Niet alleen ondergrond en de juiste mengverhouding kwamen aan de orde. Ook het aanbrengen van de eerste en tweede leemlaag en gedetailleerde afwerking ervan kwamen aan bod.

De arbeidsintensieve workshop kon donderdagmiddag afgerond worden met het uitreiken van een certificaat en het stoken van het eerste vuurtje. Na het volledig uitdrogen van de kachel zullen we op een later tijdstip een groot vuur stoken en ook de speciale instructies die gelden voor het gebruik van de stenen bakoven samen bespreken.

We hopen dat de deelnemers in een latere fase terug kunnen komen om de warme kachel met warmtewisselaar in bedrijf te zien en te voelen. Wij bedanken alle deelnemers en hulptroepen nogmaals voor hun grote inzet en Kyra en Erwin voor de goede verzorging.