Kachelbouwworkshop Echten 2018

In week 41, oktober 2018 bouwden we met een internationaal gezelschap van zeven deelnemers uit Belgie, Nederland en Slowakije een warmte-accumulerende doorkijkhaard en een buiten-bakoven.

De in de woonkamer geplaatste doorkijkhaard met twee stookdeuren is uitgebreid met een verwarmde zitbank en verwarmde achtermuur. In de tuin bouwden we een gemetselde stenen pizzaoven van het merk Kandern.
Ook konden deelnemers het verwerken van leemmortel oefenen.

Dankzij de goede voorbereidingen en iedereens harde werk kon de traditionele broodbakoven al donderdagavond worden ingestookt om de eerste pizza’s te bakken. Dat was een feestelijk en mooi moment. Vrijdagmiddag brandde ook het eerste vuurtje in de warmte-accumulerende tunnelhaard.

Deelnemers maakten al afspraken om elkaar te helpen bij de bouw van hun eigen kachel. Twee deelnemers begonnen al snel aan de bouw van hun eigen maatwerk-leemkachel met bakoven en zitbank. Op die manier wordt de opgedane kennis direct in praktijk gebracht.

Een paar weken later organiseerden we een terugkomdag waarbij de leemkachel in de definitieve leemlaag werd gezet. Ook dat was opnieuw een gezellige dag die door Marius en Anneke weer voortreffelijk verzorgd werd. Ook konden ze hun eerste ervaringen met hun nieuwe stookplaatsen delen en bespreken.

Graag bedanken we iedereen voor zijn gastvrijheid, inzet en prettige samenwerking.