Kachelbouwworkshop Halle 2010

Op de biologisch-dynamische Boerderij Ruimzicht van Gerjo Koskamp en Annet Kranenburg organiseerden we van 12 tot en met 15 januari 2010 een kachelbouw workshop. Samen met 6 deelnemers uit Nederland en België bouwden we een hoekmodel kachelbakoven Tilla in de nieuwe kantine van de boerderij. Deze massieve kachel werd uitgebreid met een verwarmde zitbank en twee opslagvakken voor hout. Daarnaast bouwden we een houtgestookt fornuis droog op - dit werd na de workshop weer op een pallet gestapeld.

Dinsdag 12 januari begon de workshop met een kennismaking en uitleg over de bouwmaterialen en machines. Door de strenge vorst konden we onze watergekoelde steenzaag niet gebruiken. Gelukkig hoort improviseren ook bij kachelbouwen. Woensdag bouwden we na een theoretische uitleg van Gerard Oonk over houtverbranding verder aan de kachel en werden de voorbereidingen getroffen voor opslagvakken en verwarmde zitbank. 's Avonds was er een gezellig uitstapje naar de toonzaal van Vuurmeesters.

Donderdag werd de zitbank gemetseld en de aansluiting met de bestaande RVS schoorsteen gerealiseerd. Ook bespraken we toen individuele kachelprojecten en kachelplannen. Gerjo gaf 's middags een uitgebreide rondleiding over het boerenbedrijf en liet ook de 10 jaar oude leemkachel in het woonhuis aan de deelnemers zien. Hans Boslooper gaf 's avonds na het eten een presentatie over de bouw van zijn eigen massieve kachel. Vrijdag 15 januari konden kachelbakoven, zitbank en opslagvakken in de eerste stuuklaag gezet worden en stookten we het eerste kleine vuurtje.

Het was een gezellige en intensieve kachelbouw workshop! Wij bedanken alle deelnemers voor hun harde werk en creatieve bijdrage en Jeroen voor de goede verzorging.