Onze fornuizen en bakovens werken net als onze kachels met het tegenstroomprincipe. Hierdoor is het rendement erg hoog en hoeft er maar relatief kort gestookt te worden. De steenmassa van fornuis of de bakoven absorbeert de warmte van het houtvuur en straalt die uit. Daardoor kunnen ze naast het bereiden van voedsel ook dienen als hoofd- of bijverwarming van de ruimte. Vuurmeester levert speciale stookinstructies voor bakovens en fornuizen. Beide warmtebronnen zijn houtgestookt; dit is milieuvriendelijk, levert directe stralingswarmte en zorgt voor een unieke smaak.
Het gebruik van een bakoven
De vloer, de wanden en de hemel van de bakoven worden opgemetseld uit vuurvaste stenen. Onze chamotte stenen zijn getest en zijn geschikt om voedsel op te
bereiden.
Een speciale bakovendeur, al dan niet met keramisch glas, sluit de bakoven.
Door lang of kort een houtvuur te stoken in de bakoven kan de gewenste temperatuur bereikt worden.
Na bijvoorbeeld een uur stoken is de temperatuur, af te lezen op de bakoventhermometer, circa 200 graden gestegen.
As en overgebleven kooltjes verwijder je dan via een speciale klep uit de bakoven.
Daarna is de oven klaar voor gebruik. Vloer, wanden en hemel stralen warmte uit naar het te bereiden voedsel.
De bakoventemperatuur blijft lang hoog en constant door de grote massa van de bakoven. Zo kan er uren na het stoken nog steeds gebakken worden.
Het houtvuur zorgt voor een uniek aroma; pizza's, broden, ovenschotels en gebak hebben nog nooit zo lekker gesmaakt.
Vuurmeesters bouwt speciale bakoven-finoven modellen, maar ook bakovens in leemkachels, Tulikivi speksteenkachels en fornuizen. In bijna elke kachel kan dus een bakoven gerealiseerd worden. Naast maatwerk leveren we ook een ruim assortiment aan standaardmodellen. Een warmtebron met ingebouwde bakoven is vaak groter, dieper en zwaarder dan een model zonder. Naast de gemetselde variant leveren we ook verschillende gietijzeren bakovenvakken. Dit type oven wordt verwarmd door de rookgassen uit de stookruimte langs de buitenkant van het bakovenvak te leiden. Bij deze modellen komen geen kool- of asdeeltjes in de oven zelf.
Koken op een fornuis
De vlammen slaan tegen de onderkant van de
fornuisplaat aan en verwarmen deze rechtstreeks. Hierdoor kan er snel, binnen vijf minuten, na het aanmaken
van het vuur gekookt worden.
In de fornuisplaat zijn verschillende kookzones aangebracht. Deze pangrote cirkels hebben aan de onderkant meer relief waardoor
ze warmer worden dan de omliggende plaat.
Het gedeelte van de fornuisplaat direct boven het vuur is geschikt voor gerechten
die moeten koken, frituren of aanbraden.
Gerechten die moeten stoven of langzaam moeten garen worden meer naar de rand
van de fornuisplaat geschoven of op een minder warme kookcirkel.
Niet alleen de plaats van de pan op de fornuisplaat is belangrijk, maar ook de intensiteit van het vuur.
De fornuismassa accumuleert de warmte van het houtvuur en geeft deze langzaam af. De fornuisplaat wordt snel heet en zorgt voor de verwarming van veel lucht. Hierdoor is de verhouding tussen luchtverwarming en stralingswarmte anders dan bij een massieve kachel. Vuurmeesters levert en bouwt bakstenen fornuizen afgewerkt met een speciale stuclaag, Tulikivi speksteenfornuizen met een buitenmantel van Fins speksteen en cv- fornuizen van het merk Pertinger. Een fornuis kan vrijstaand zijn of het kan in een bestaande keuken geïntegreerd worden. Onze fornuizen zijn geschikt voor dagelijks gebruik en door de degelijke bouwmaterialen gaan ze een levenlang mee. Vanzelfsprekend bespaart u door het stoken van een houtfornuis energiekosten.
CV fornuis levert warm water voor buffervat
Al meer dan 25 jaar koken en bakken we in ons huis met hout als brandstof. Sinds een tijdje staat het Pertinger fornuis Ökoalpin 100 plus panorama in onze keuken. Dit prachtige kook-en baktoestel heeft een ruime fornuisplaat, is uitgerust met een bakoven en heeft een dubbele glazen ruit in de fornuisdeur. De achter deze stookdeur gelegen stookruimte is groot, zodat er makkelijk 10 tot 12 kilogram hout in past. Achter deze stookruimte is een warmtewisselaar met een vermogen van 16 tot 23 kW geplaatst. Met behulp van een eenvoudig in te stellen systeem wordt bepaald hoe heet het water is dat naar het buffervat wordt gepompt.
Door dagelijks één uur stoken heeft het water in het tapwatergedeelte van het buffervat van 820 liter een basistemperatuur van circa 65 graden Celsius. Daarnaast kan het warme water door aangesloten warmtemuren stromen en zo bijdragen aan de verwarming.
Het buffervat wordt tevens gevoed door de op ons dak geplaatste zonnecollectoren waardoor we het hele jaar rond onafhankelijk zijn van aardgas.
Het kooktoestel levert bovendien snel en veel directe energie, circa 8 KW, naar de keuken en de kookplaat zelf. Wij frituren, grillen, koken, bakken, braden en stoven er dagelijks moeiteloos op. De naast de fornuisdeur gelegen, ruime bakoven warmt op door optimaal contact met de erlangs stromende rookgassen. De glazen bakovendeur is voorzien van een handige thermometer. We bakken er brood, pizza, ovenschotels en zoete fruittoetjes in. De na het stoken aanwezige restwarmte gebruiken we voor het op temperatuur houden van gerechten, het ontdooien en het drogen van bijvoorbeeld tomaten en kruiden. Wij hebben op een van de twee roosters in de bakoven een zware chamotteplaat gelegd die de warmte lang vasthoudt. Lees hier meer over onze pizzastenen/ broodbakstenen. De houtas die ontstaat bij het verbranden van het hout wordt opgevangen in een aslade die onder de stookdeur is geplaatst, deze houtas is composteerbaar.
De verbranding in dit geteste toestel met een rendement van 83,5 % is schoon en de uitstoot voldoet aan de strengste milieu-eisen. Daarnaast levert Pertinger noodvoorzieningen die ook bij stroomuitval de veiligheid garanderen. Het fornuis is voorzien van primaire en secundaire verbrandingsluchttoevoer, externe luchttoevoer, een flexibele en regelbare aansluiting op de schoorsteen en dit kooktoestel kan door een speciaal ventilatiesysteem strak tegen keukenkasten of werkblad worden geplaatst zodat het eenvoudig in de keuken is te integreren. Het stoken van hout als brandstof is CO2 neutraal omdat de tijdens de groei van de boom opgenomen hoeveelheid CO2 bij de verbranding weer vrij komt.
Het stookrooster in de stookopening kan eenvoudig omhoog of omlaag worden gedraaid. Staat het stookrooster op de hoogste stand, dan wordt de opgewekte energie met name naar de fornuisplaat gebracht en minder naar de warmtewisselaar. Dit is de zogenaamde zomerstand waarbij er minder warmte nodig is in ons buffervat. De zon doet dan immers volop mee. Op donkere, koude dagen en in de winterperiode, als de zonnekracht minder is, draaien we het stookrooster omlaag zodat er meer contact is met de warmtewisselaar en er meer warmte beschikbaar is voor het buffervat.
We stoken graag samen met u een vuurtje om iets lekkers te bakken waarbij u zult zien hoe snel en eenvoudig koken op hout is. Bel of mail ons voor het maken van een afspraak.
Pertinger is een Italiaans familiebedrijf dat kwaliteitsfornuizen ontwerpt, maakt en levert. Zij maken o.a. ook kookfornuizen die uitsluitend bedoelt zijn om op te koken, speciale horeca-keukens en individueel maatwerk. Op www.pertinger.com.is hierover meer te lezen.