Introductie Fornuizen en Bakovens

Naast het gebruik van onze kachels als warmtebron kun je ze ook gebruiken om eten mee te bereiden. Door hout in een gemetseld fornuis te stoken kunnen er makkelijk en op milieuvriendelijke wijze gerechten bereid worden. Het stoken van een gemetselde stenen bakoven zorgt voor een constante bakoventemperatuur die geschikt is om allerlei gerechten te bakken, te garen of te laten sudderen. Een houtvuur in de keuken geeft niet alleen warmte en gezelligheid maar draagt ook bij aan een unieke smaak.

Onze gemetselde fornuizen hebben een gietijzeren fornuisplaat waarop moeiteloos gekookt kan worden. De kleine, compacte stookopening achter de fornuisdeur zorgt voor een intens heet vuur. Doordat de fornuisplaat niet overal dezelfde temperatuur heeft is het makkelijk koken. Op het heetste gebied kan een pan direct aan de kook gebracht worden terwijl iets daarnaast een pan rustig kan sudderen. Alles is mogelijk; 5 minuten na het aansteken van het vuur snel en gemakkelijk koken, aanbraden, opwarmen, ontdooien of een gerecht warm houden. De stookruimte wordt opgemetseld uit hittebestendige chamottestenen. Het gewicht varieert van 750 tot 1500 kilogram. Een fornuis wordt op locatie opgemetseld; met de bouw zijn we gemiddeld 2 dagen bezig. De buitenmantel bestaat uit leemstenen, bakstenen of speksteen.

Een bakoven is een gemetselde stenen of metalen nis speciaal bedoeld om in te bakken. Deze ruimte wordt afgesloten met een speciale bakovendeur. Een bakoven kan in een gemetseld fornuis, leemkachel, finoven of speksteenkachel worden ingebouwd. Daarnaast zijn er speciale bakovenmodellen. In een gemetselde massieve bakoven wordt eerst een houtvuur gestookt en als alle gloed gedoofd is, kan er gebakken worden. Dat kan direct op de gemetselde vloer van de bakoven of in een vuurvaste schotel of bakblik. De metalen variant wordt opgewarmd door rookgassen van een vuur dat eronder gestookt wordt. In onze bakovens kunnen alle pizza's, broden, groenteschotels, vlees en visgerechten en zoet gebak bereid worden. De bakovens hebben een thermometer zodat de temperatuur af te lezen is.

Naast onze ruime selectie standaardmodellen ontwerpen en bouwen wij ook fornuizen en bakovens op maat. Aan de hand van een schets, tekening of kleimodel kan een bakoven of fornuis vorm krijgen. Zo ontstaat een unieke warmtebron die we speciaal voor u en uw woning bouwen. Ook leveren we alle materialen die nodig zijn om zelf een bakoven of fornuis te bouwen op onze webshop.
Het inbouwen van een bakoven is afhankelijk van de kachel waarin deze geplaatst wordt en de gewenste grootte van de bakoven. Een professionele bakoven waarin dagelijks 100 broden worden gebakken vraagt meer materiaal en tijd dan een variant die past in een normale woning.

Al meer dan 20 jaar koken wij dagelijks voor ons gezin en onze gasten op een met hout gestookt fornuis. Ons fornuis heeft een ruime fornuisplaat, een bakoven en is voorzien van een warmtewisselaar. In onze toonzaal zijn meerdere fornuizen en bakovens te bekijken. We hebben jarenlange praktijkervaring en delen die graag met u.