Hieronder staan enkele voorbeelden van door Vuurmeesters opgebouwde fornuizen en bakovens. Veel van onze klanten kiezen ervoor om hun eten te bereiden op hout, niet alleen om te besparen op fossiele brandstoffen, maar ook vanwege de unieke smaak die het houtvuur brengt. Vaak is het mogelijk om met een centraal geplaatst fornuis of bakoven meerdere woonruimten te verwarmen en zo optimaal te profiteren van de opgewekte stralingswarmte. Dit middelpunt van de keuken draagt niet alleen bij aan de dagelijkse maaltijd maar ook aan de verwarming.
Vuurmeesters bezit de bouwkundige kennis en ervaring om in overleg een persoonlijke warmtebron te realiseren.
Zo zijn er verschillende modellen fornuizen leverbaar, sommige zijn groot en geschikt voor een ruime keuken, anderen passen in een kleinere ruimte. Ook in de fornuisplaat is variatie in grootte mogelijk, net als in de afdeklaag naast deze plaat. Deze kan uitgevoerd worden in natuursteen, bont zandsteen of tegels. Sommige klanten kiezen ervoor eigen materialen als afdeklaag te gebruiken. Ook is het mogelijk om de buitenmantel af te werken in verschillende kleuren.
Vuurmeesters bouwt fornuizen zonder bakovens, fornuizen met een metalen inzetbakoven en fornuizen met een gemetselde stenen bakoven. Er kan een keuze gemaakt worden tussen verschillende gietijzeren bakovendeuren. De fornuisdeur kan links of rechts in het fornuis gesitueerd worden om zo het stookgemak te vergroten. Een met hout gestookt fornuis kan daarnaast worden uitgebreid met een gemetselde verwarmde zitbank.
Centraal gesitueerd fornuis en bakoven
In deze stadswoning bouwde Vuurmeesters tijdens een grote keukenverbouwing een met hout gestookt finovenfornuis. Rondom de kleine gietijzeren fornuisplaat legden we een laag van bont zandsteen, die ook dienst doet als werkblad. Ook realiseerden we van ditzelfde materiaal opbergvakken voor potten, pannen en brandhout. Na de ruwbouw is de voorzijde van het fornuis gestuct met een speciale hittebestendige kachelmortel. Onze klanten wilden naast dit fornuis graag een met hout gestookte bakoven op ooghoogte. Deze bakoven is geplaatst in de achterzijde van een leemkachel, waardoor ze alle drie onafhankelijk van elkaar gestookt kunnen worden.
Dit warmtemeubel is uitgebreid met een warme zitplek om te ontspannen. Door de glazen ruit boven het fornuis is er contact tussen het woongedeelte en de keuken. De klant: "We hebben hier veel brandhout voorradig en zien de winter graag tegemoet met dit warme centrum in ons huis".
Bakoven in leemkachel met verwarmde zitbank
Deze hoekige leemkachel met verwarmde zitbank en gemetselde stenen bakoven bouwde Vuurmeesters in een rijtjeshuis. De vensterbanken onder de stookdeur en bakovendeur zijn gemaakt van bont zandsteen. Ook de in de houten vloer verzonken plaat voor de stookopening is van zandsteen, net als de bedekking van de zitbank. Ook de bovenkant van deze kleine maatwerk kachel is van dit materiaal gemaakt. De hele kachel is met een minerale verf in een heldere kleur geschilderd.
In de geïntegreerde stenen bakoven kan na een stookperiode van een uur een temperatuur van 300º Celsius bereikt worden. Ook door alleen in de stookopening van de leemkachel te stoken, bereikt de oven een hoge temperatuur. De afgeronde stookdeur en asladeur plaatsten we in een schuine kant van de kachel richting het woongedeelte met zithoek. De gemetselde bakoven, waarin dagelijks gebakken wordt, is gericht naar de ernaast gelegen keuken. Onze klant heeft gekozen voor een afgeronde bakovendeur die glooiend ingewerkt is. Daarnaast is een nis gebouwd voor het op temperatuur laten komen van wijn. Het is heerlijk om te zien dat de huisdieren ook volop genieten van de weldadige stralingswarmte.
Bakoven in speksteenkachel onder bestaande schouw
In deze gezellige woonkeuken plaatste Vuurmeesters een Tulikivi speksteenkachel met bakoven en aan de rechterkant een verwarmde zitbank. De onderkant van deze zitbank is opgemetseld van leemstenen en afgewerkt met een stuclaag van leemmortel, terwijl de bovenkant is afgedekt met een dikke plaat speksteen. Door deze uitbreiding is zowel de capaciteit van de kachel alsook het comfort verhoogd. Onze klant koos in overleg voor een zwaarder model in verband met het stookgemak: immers blijft een zwaardere kachel langer warmte uitstralen.
Deze kachel is onder een bestaande schouw gebouwd en aangesloten op het reeds aanwezige schoorsteenkanaal. De stenen bakoven is voorzien van een vaste thermometer en wordt warm als in de stookopening eronder een vuur wordt gestookt. Voor het bereiden van bijvoorbeeld brood of pizza, waarbij een hogere temperatuur nodig is, wordt er in de bakoven gestookt.