Leemkachel introductie

Vuurmeesters introduceerde in 1995 het gebruik van ongebakken leemstenen en pure leemmortels in massieve kachels en is daarmee de uitvinder van de leemkachel.
Een leemkachel is een massieve stenen hoogrendementskachel met een buitenmantel van leemstenen die op locatie wordt opgemetseld. Door leemstenen als buitenmantel te gebruiken is het mogelijk om vrijwel iedere kachelvorm te realiseren; leem laat zich namelijk makkelijk bewerken. Rond of strak, klein of groot, alles is mogelijk. Zo kunnen we een persoonlijke en unieke kachel realiseren. We werken de leemkachels standaard af in een stuclaag van okerkleurige leemmortel. Als de kachel is gedroogd kan deze met een minerale verf van bijvoorbeeld Kreidezeit of Uula op kleur gebracht worden.

We ontwerpen en bouwen trapkachels, boomkachels, klimkachels maar ook strakke en modern vormgegeven vrijstaande modellen. Het is mogelijk de kachel uit te breiden met bijvoorbeeld een verwarmde zitbank of verwarmde wand. Zo ontstaat een waar warmtemeubel. Ook het inbouwen van een met hout gestookte bakoven behoort tot de mogelijkheden.

De door ons gebruikte Nederlandse leemsteen is een zware metselsteen met een groot warmte-accumulerend vermogen. De stenen zijn gemakkelijk verwerkbaar, veelzijdig en duurzaam. Ze vormen samen met vuurvaste materialen de basis voor een zuinige, veilige en behaaglijke warmtebron. De kachel wordt afgewerkt met een stuclaag van natuurlijke leemmortel en heeft een gietijzeren stookdeur met keramisch glas zodat altijd zicht is op het vuur.

Onze accumulerende leemkachels worden gedurende een korte periode met hout gestookt. Door de hoge verbrandingstemperatuur in de vuurvaste stookopening en het tegenstroomprincipe bereiken we een rendement van circa 85%. Door het regelmatig stoken van een leemkachel bespaart u op energiekosten; de kachel kan als hoofd- of bijverwarming dienen. De positie van de kachel in de ruimte is van belang: hoe centraler de kachel staat, hoe optimaler de stralingswarmte zich verspreidt. De kachel kan door wanden en vloeren heen worden gebouwd zodat met één kachel meerdere ruimtes profiteren van de warmte.

Massakachels moeten op een draagkrachtige fundering staan, ook is een goed functionerend schoorsteenkanaal nodig. We adviseren u hier graag over.