Luchttoevoer:
Tijdens het stoken is het belangrijk dat er voldoende zuurstof bij het vuur komt. Onze voorkeur heeft het om hiervoor kamerlucht te gebruiken. De lucht in de kamer wordt aangevuld via kiertjes, ventilatieroosters en geopende ramen en deuren. De lucht uit de kamer is voorverwarmd en verstoort de goede verbranding in de kachel niet. In sommige gevallen is gebruik van kamerlucht niet mogelijk; dan wordt er een speciale toevoer van buitenlucht aangelegd die in de buurt van de kachel uitmondt.
Warmtemuren en verwarmde banken:
Tijdens het stoken ontstaan hete verbrandingsgassen. Deze gassen worden, voordat ze de schoorsteen uitgaan, door de kachel heen geleid.
Dit normale tegenstroomprincipe kan worden uitgebreid door de rookgassen ook nog via een speciale warmtemuur of bank heen te leiden.
Hier geven de gassen hun warmte af, waardoor een aangenaam warm oppervlak ontstaat.
Zo verhoogt u de verwarmingscapaciteit van de kachel en ontstaat er tegelijkertijd een heerlijk warme plek om te ontspannen.
Leemkachels zijn door de milde temperatuur uitermate geschikt om tegenaan te zitten of te leunen.
Toby Hafner warmtewisselaar:
Onze leemkachels kunnen zoals beschreven uitgebreid worden met een verwarmde zitbank, muur of een bakoven. Daarnaast is het mogelijk een warmtewisselaar in te bouwen. Net als in onze leemkachels, kan in onze finovens, Tulikivi speksteenkachels en fornuizen en bakovens een warmtewisselaar geplaatst worden. We werken met de gepatenteerde warmtewisselaar van Toby Hafner . Deze bestaat uit koperen leidingen die in een aluminium plaat zijn geperst, waarbij alle aansluitingen hard gesoldeerd zijn. Door de leidingen stroomt water dat de in de kachel opgewekte warmte opneemt en transporteert. De energie die vrijkomt bij het verbranden van hout in een massieve kachel verwarmt de ruimte waarin de kachel staat. Door toepassing van een warmtewisselaar kan die opgewekte energie echter ook ingezet worden voor bijvoorbeeld wand- en vloerverwarming en/of opgeslagen worden in een buffervat.
De warmtewisselaar wordt geplaatst tussen de binnen- en buitenmantel van de massieve kachel, waar de speciaal gevormde platen zorgen voor een optimale warmteoverdracht. Het Toby Hafner systeem staat niet rechtstreeks in contact met het vuur of de rookgassen en hoeft daarom ook niet onderhouden te worden. Dit resulteert in een lange levensduur. De warmtewisselaar heeft geen enkele invloed op de schone verbranding van de kachel en verandert niets aan het hoge rendement van circa 85 %.
De warmtebehoefte van het huis en de bewoners bepalen de manier waarop de warmtewisselaar in de kachel wordt ingebouwd. Afhankelijk van de opbouwwijze kan ongeveer 50% van de opgewekte warmte door het water worden opgenomen. Door het toepassen van dit Toby Hafner systeem dient men de kachel vaker en/of langer te stoken; er wordt immers warmte aan de kachel onttrokken. Vuurmeesters is importeur van Toby Hafner producten voor Nederland. Inmiddels hebben we een tiental massieve kachels opgebouwd met TH-warmtewisselaar. We kunnen u dus uit ervaring adviseren en leveren zowel standaard afmetingen als maatwerk.
De praktijkervaringen van een klant die een leemkachel, geplaatst tussen woon- en werkkamer, uitbreidde met een warmtewisselaar spreken voor zich:
Naast het verwarmen van onze kamers wilden wij meer doen met de warmte van het schone houtvuur in de leemkachel. Met de Toby Hafner wisselaar is het mogelijk de warmte te verplaatsen naar vloer- of wandverwarming of een boiler, zonder dat dit gevolgen heeft voor de schone verbranding. De levensduur en het onderhoud sluiten feilloos aan bij de leemkachel: lange levensduur en minimaal onderhoud. Wij hebben gekozen voor het verwarmen van een boiler met een inhoud van 300 liter. Het verwarmen van vloer- en wandverwarming zijn toekomstplannen.
Nu we de kachel dagelijks stoken, is de boilertemperatuur gemiddeld 55 a 60 °C. Ons tapwater gaat altijd door de gasgestookte CV om legionella besmetting uit te sluiten. Als het water 60 °C is, slaat de CV niet eens aan. Als het kouder is, verwarmt de CV het na tot ongeveer 62 °C. Dit betekent dat we nooit een koude douche hebben, ook niet als we terugkomen van een vakantie of geen tijd hebben gehad om de kachel te stoken. De hele zomer hebben we niet gestookt, de boiler was toen ongeveer 20 °C. De combinatie van de leemkachel met een zonnecollector zou dan ook optimaal zijn. Wij proberen dat volgend voorjaar te realiseren. Nadat het Toby Hafner systeem in werking is getreden, merkten we wel dat de kachel iets minder warm wordt aan de buitenkant. We kunnen vaker of langer stoken om dit te compenseren. Het is goed verklaarbaar: de energie moet immers ergens vandaan komen.
We zijn erg tevreden over de kachel en de warmtewisselaar, onze woon- en werkkamer zijn lekker warm en we kunnen ‘groen’ douchen. Het systeem draait nog geen jaar, daarom zijn er nog geen harde besparingcijfers, maar we verwachten circa € 800,- te besparen op onze gasrekening. Hier staat circa 7 m³ hout tegenover dat ik gratis kan afhalen op het industrieterrein of het samen met vrienden uit het bos via Staatsbosbeheer ophaal.
Belangstellenden zijn welkom om onze kachel met wisselaar te komen bekijken. Neem voor het maken van een afspraak contact met ons op via de contactpagina.