Speksteenkachel werking

Speksteenkachels onderscheiden zich van onze andere kachels door de materiaalkeuze: Fins speksteen. Deze zware steensoort neemt uitstekend warmte op en is daarmee uitermate geschikt voor gebruik in een massieve kachel; de naam Tulikivi betekent dan ook vuur-steen. Speksteenkachels bereiken door de gelaagdheid van het gebruikte speksteen sneller een hogere wandtemperatuur dan een finoven of leemkachel. Slechts enkele houtvullingen zijn voldoende om een kamer te verwarmen, en de stralingswarmte wordt 24 uur lang verspreid. De verwarmingscapaciteit wordt met name bepaald door het gewicht van de speksteenkachel. Vuurmeesters bouwt lichte en zware modellen in verschillende varianten.

Het rendement van een massieve speksteenkachel is zeer hoog. Een speciaal ontwikkelde stookruimte zorgt voor een goede toevoer van zuurstof tijdens het stoken, niet alleen via het rooster maar ook via de zijmuren van de stookruimte. Ook de materiaalkeuze in deze nieuw gepatenteerde wervelkamer zorgt voor een efficiente en schone houtverbranding. De zeer hete rookgassen worden via zogenaamde tegenstroomkanalen door de kachel geleid; op dit lange traject hebben rookgassen tijd om hun warmte aan het omringende materiaal af te staan. Dit materiaal, de speksteenmassa, slaat de warmte op als een accu, om het daarna gedurende de dag weer langzaam als aangename stralingswarmte af te geven. Dit traject kan bij de meeste Tulikivi modellen nog verlengd worden door een verwarmde zitbank te plaatsen. Zo'n verwarmde zitbank kan uit massieve speksteenplaten opgebouwd worden, zodat hij naadloos aansluit bij uw kachel.

Alle Tulikivi kachels zijn getest op hun efficiëntie en voldoen aan de strengste emissienormen. Tulikivi heeft als eerste kachelfabrikant het ISO 9001 kwaliteitscertificaat gekregen en voldoet aan de meest veeleisende veiligheidstesten.
De hoge efficiëntie van Tulikivi kachels wordt bereikt door gebruik te maken van speciale constructies zoals wervelkamers en tegenstroomkanalen. Speksteenmodellen met bakovens hebben bovendien een speciale asklep waardoor gloeiende houtskool vanuit de bakoven naar de stookruimte geschoven kan worden. Die gloeiende houtresten geven daar hun resterende energie af zodat er langer op constante temperatuur gebakken kan worden.

Of een boom in uw Tulikivi verbrandt of gewoon in het bos blijft liggen; er komt evenveel CO2 vrij. Daarom is het stoken in een massieve kachel CO2-neutraal. Ook bij een Tulikivi kachel geldt dat het stookhout droog en onbehandeld moet zijn. Alle houtsoorten, ook de lichte harsrijke zoals berk, den en spar, en zelfs afvalhout kunnen moeiteloos in deze kachels gestookt worden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een speciale korf in de stookruimte te plaatsen waarin pellets van gezaagd en geperst hout gestookt kunnen worden. Iedere kachel wordt geleverd met een speciaal servicepakket met daarin uitgebreide stookinstructies.

Een Tulikivi speksteenkachel kan als hoofd- of bijverwarming dienen. Dit is afhankelijk van het gekozen model, de isolatiewaarde van de ruimte en de locatie van de kachel in die ruimte. Hoe dan ook, u bespaart door regelmatig stoken altijd op uw verwarmingskosten. Onze klanten geven aan dat hun Tulikivi een aanwinst is waar ze dagelijks van genieten. Niet alleen genieten ze van de aangename stralingswarmte, ook is door de stookdeur met keramisch glas uitstekend zicht op het mooie houtvuur. Een Tulikivi kachel gaat door de hoogwaardige kwaliteit een leven lang mee.